Weekeind-afsluiting Maasveren voorbij; kleine fiets/voetveren blijven uit de vaart

veerpont Lith

13 mei 2020:
De stremming voor fietsers in de weekeinden op de 4 Maasveren boven Oss is opgeheven. Wel geldt een aantal maatregelen:

  • maximaal 20 fietsers per overtocht
  • het dragen van mondkapjes is vanaf 1 juni verplicht gesteld (want “openbaar vervoer”).

Het bestuur van de Maasveren wilde een duidelijk signaal afgeven maar wilden de stremming ook niet langer laten duren dan strikt noodzakelijk.
.

Let op: deze kleine fiets/voetveren varen helemaal niet meer dit seizoen 2020:

Op de Waal: Beuningen-Slijk-Ewijk, Druten-Dodewaard en Varik-Heerewaarden
Op de Maas: Batenburg-Demen, Ravenstein-Niftrik, Pontje Lithse Ham
Op de Linge: Heukelum-Galgenwaard
Op de Neder-Rijn: Rhenen-Lienden en Renkum-Heteren
Op de Lek: Liniepont

oud bericht 2 mei 2020:
In de weekeinden en op feestdagen werden de 5 Maasveren bij Alem, Lith, Oijen, Megen/Maasbommel (sowieso gestremd) en Megen/Appeltern voor fietsers afgesloten (excl. abonnementshouders). Als Fietsersbond vinden we dat veerponten een belangrijke verbinding vormen en dat die functie ook in de weekeinden moeten blijven bestaan.
Uiteraard hebben we begrip voor de huidige omstandigheden maar dit oogt als een maatregel waarbij de goeden onder de kwaden moeten lijden. Is er wel overleg gevoerd met andere veerpont-bedrijven ? Nergens anders is een dergelijke maatregel doorgevoerd.
Fietsers die naar de overkant moeten, krijgen nu een omweg van schrik niet tientallen kilometers voor de wielen (brug bij Hedel of Ravenstein of het voetveer bij Batenburg) want de kleine fiets/voetveren varen ook niet.

Reacties
John van den Akker reageert namens Stichting de Maasveren: we hadden deze maatregel liever niet genomen maar er moest even iets gebeuren. We gaan ook het liefst zo snel mogelijk weer terug naar de “normale” situatie. Wat ik binnen de branche hoor is dat ze deze problemen elders niet kennen. Het is overal erg rustig met name.

Ook vroegen we een reactie van de concessie-verlener, de gemeente Oss:
Verantwoordelijk wethouder Joop van Orsouw meldt: de stichting heeft een zelfstandig besluit genomen over het weren van recreatieve fietsers in het weekend en op feestdagen. Fietsers met een abonnement worden wel meegenomen. De gemeente Oss is daarover geïnformeerd.
Van de directeur van de Stichting, dhr. vd Akker heb ik begrepen dat de veermannen voortdurend bezig waren de recreatieve fietsers, die soms met 40 tot 50 personen tegelijk het veer opkwamen, op 1,5 meter van elkaar te houden. Dat werd massaal genegeerd met vervelende discussies en opmerkingen als gevolg. Het betalen, wat alleen contant kan, gaf geen veilig gevoel bij de veermannen. Daarbij kwam dat een van de veermannen afgelopen week aan corona is overleden, dus de emoties liepen daar zeer hoog op. Hierover is vorige week in het Brabants Dagblad uitvoerig verslag gedaan.
Als gemeente spelen wij niet of nauwelijks een rol in het besluit van de Stichting Maasveren.

….

Categorieën