Zorg voor goede fietsverlichting

Begin 2018 goed….

verlichtingtaart

Een ingezonden brief in een lokaal weekblad van een automobiliste die fietsers vroeg met goede verlichting te fietsen, is voor de Fietsersbond aanleiding om dit pleidooi te ondersteunen.

Fietsersbond: “Een voornemen dat je vandaag al kunt uitvoeren: een lamp kopen en op je fiets zetten! Fietsers die zonder licht rijden zijn vaak onzichtbaar en daardoor een gevaar voor zichzelf. Die fietsers veroorzaken niet zelden een schrikreactie van medeweggebruikers. Het is onbehoorlijk mensen zo te laten schrikken en niet zonder gevaar. Iedereen doet zijn best met anderen rekening te houden. Niemand is zonder fouten, maar zonder licht fietsen is geen foutje. Dat kan de fietser kwalijk genomen worden. Volwassenen zijn voor hun eigen gedrag verantwoordelijk en ouders dragen de verantwoordelijkheid voor hun kind. De politie zou vaker moeten controleren, maar kan het niet alleen. En zeker niet als volwassenen er schouderophalend over doen. We zouden er elkaar op moeten aanspreken als de verlichting niet deugt.

Goede verlichting op je fiets is makkelijker dan ooit! Lampen zijn overal te koop en in vele soorten, met of zonder batterij. Dus (groot)ouders, controleer de fiets van de kinderen en meteen ook maar de eigen fietsverlichting. Geen ‘gloeiende spijker’, maar een lamp waarmee je wordt gezien (achter) en eentje waarmee je kan zien (voor). Begin 2018 goed, want geen licht op je fiets is asociaal.” Lees hier meer over fietsverlichting, onder andere de testen van
TestKees.

Categorieën