Speedpedelecs
Wat is een speedpedelec?
Een speedpedelec is een tweewieler met elektrische trapondersteuning. De speedpedelec ondersteunt de eigen trapkracht met een sterkere elektrische aandrijving dan een gewone elektrische fiets (e-bikes die max. 25 km/h halen). Voor de duidelijkheid: de rijder moet net als de gewone e-biker zelf meetrappen. De speedpedelec heeft dus geen ‘gashendel’ om de snelheid te regelen. De zwaardere motor levert voldoende vermogen om snelheden tot 45 km/h te halen. Daarmee is deze fiets voor afstanden tussen zo’n 15 en 40 kilometer een duurzaam en gezond alternatief voor de auto. Die snelheid van 45 km/u valt in de praktijk trouwens nog niet mee. Het is dan echt ‘werken geblazen’.
Visie Fietsersbond
De Fietsersbond ziet de speedpedelec als onderdeel van de fietsfamilie. Om dit te onderstrepen is de bond inmiddels een Themagroep Speedpedelec gestart. De bedoeling is dat op die manier de kennis over de speedpedelec breder gedeeld wordt en dat adviezen over issues worden opgesteld (zoals in Brabant bv. een pilot over het toestaan van speedpedelecs op fietspaden binnen de bebouwde kom). Daarmee bevordert ze ook het gebruik van deze snelle fiets op een verstandige en passende manier.
Wie rijdt er op een speedpedelec?
In juni 2024 stonden er 35.388 speedpedelecs geregistreerd. Uit onderzoek naar de gebruikers van de snelle fiets blijkt dat 86% van de rijders man is met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. Driekwart heeft een HBO of universitaire opleiding. Ze fietsen heel wat kilometers weg: gemiddeld fietsen zij 25 kilometer naar hun werk, enkele reis. In de zomer pakken ze gemiddeld 3,8 dagen in de week de speedpedelec en in de winter 3,1 dagen.
(Bron: De speed pedelec, wie zijn de gebruikers? M.L.M. van der Salm, 2020).
De laatste jaren neemt het aantal vrouwelijke gebruikers trouwens toe.
Waarom kiezen deze mensen voor de speedpedelec? Allereerst blijkt dat 95% de fiets gebruikt voor woon-werkverkeer. Als je doorvraagt dan zeggen de gebruikers dat het een zeer goed alternatief is voor de auto of het openbaar vervoer. Veel gehoorde argumenten: geen files, geen vertragingen, altijd precies op tijd, lekker in de buitenlucht, geen brandstofkosten, beweging, gezondheid, de natuur, duurzaam, vrijheid.
Waar rijden de speedpedelecs?
De speedpedelec’er is een echte forens. Je komt ze tegen vroeg in de ochtend en rond de avondspits. Juist in de gemeenten rondom grote steden wonen de meeste bezitters van speedpedelecs. Er is een positief verband tussen het aantal speedpedelecs en stimulerende (provinciale) maatregelen. Uit de cijfers blijkt verder dat veruit de meeste fietskilometers met een speedpedelec worden gereden buiten de bebouwde kom. Dus van de ene naar de andere gemeente. Dat geldt ook voor de Brabantse steden. De aanleg van Snelfietsroutes schept meer mogelijkheden voor een verdere groei.
Auto eruit, fiets erin
Uit een enquête gehouden onder 400 speedpedelec-rijders blijkt dat er een directe relatie bestaat tussen de aanschaf van een speedpedelec en (vermindering van) het autogebruik. 80% van de bezitters van een speedpedelec gebruikt voor woon-werkverkeer de snelle fiets in plaats van de (tweede) auto.
En ook 80% rijdt minimaal drie dagen per week naar het werk. Daarbij rijdt 68% (vrijwel altijd) bij slecht weer. Deze groep rijdt meer dan 5000 km per jaar.
Knelpunten
Er is veel te doen over het fietsen in Nederland. Het wordt steeds lastiger om het beschikbare asfalt te delen. Denk maar aan de racefietsers, bakfietsen, scholieren, de pizzabezorgers, stepjes, scooters, fatbikes en dus ook speedpedelecs. De reden dat de Fietsersbond de speedpedelec bewust welkom heet binnen de fietsfamilie houdt direct verband met bovenstaande tekst en uitleg. De speedpedelec is een echte vervanger van de auto, en levert daarmee een bijdrage aan de oplossing voor het fileprobleem.
Meer weten:
- landelijke informatie van de Fietsersbond: themagroep speedpedelec
- kijk eens op snellefietser.nl
- zie ook speedpedelecboek.nl
- of speedpedelec-evolution.info
14 oktober 2024:
Interessante uitkomsten uit tussentijdse evaluatie Gemeente Utrecht over ontheffing voor speedpedelecs op fietspad binnen de bebouwde kom.
* 75% van de speedpedelecers gebruikt de speedpedelec als vervanging voor een (deel van een) autorit; dit betekent meer beweging en minder ruimtegebruik.
* Van de speedpedelecers op het fietspad blijkt bij controle daadwerkelijk nagenoeg iedereen te beschikken over benodigde ontheffing.
* Door fietspadgebruikers (in Utrecht)is de ervaren overlast door speedpedelecers gelijk aan dat van gewone fietsers (32%). Ter vergelijking: bij de elektrische fiets (50%), de brom- en snorfiets (44%) en de (elektrische) bakfiets (41%) wordt overlast ervaren. Negatieve uitschieter is de fatbike (86%).