Direct naar inhoud
Provincie Noord-Brabant

Wat doet de provincie ?

Opening westelijke fietsbrug over de Postweg in Vught
Opening westelijke fietsbrug over de Postweg in Vught

Beleidsplan BVVP 2024-2027
De provincie heeft voor verkeersveiligheid een beleidsplan opgesteld, het BVVP. De aftrap hiervan vond plaats op 9 september 2024 in de Bossche Verkadefabriek.
Dit nieuwe BVVP heeft als motto: ‘we DOEN het SAMEN’. Voor 2030 is het doel een halvering van het aantal verkeersslachtoffers ten opzichte van 2019. Dat is een stevige ambitie en daarvoor is samenwerking en focus noodzakelijk. De focus ligt in deze periode op fietsers, afleiding en onervaren verkeersdeelnemers.

De aanpak blijft gericht op de drie pijlers gedrag, infrastructuur en handhaving. De gedragsaanpak komt in dit BVVP meer centraal te staan. 90% van de verkeersongevallen wordt namelijk veroorzaakt door menselijk gedrag. De gedragsaanpak is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle samenwerkende verkeersveiligheidspartners.

Dat gedrag moeilijk te sturen is, bleek uit een vrolijke en herkenbare presentatie van neurowetenschapper en cognitief psycholoog Ayca Szapora: waarom mensen niet altijd doen wat jij wilt en hoe je gedrag van jezelf en anderen succesvol kunt beïnvloeden.

———————————–

Over de drie pijlers waarmee verkeersveiligheid is te beïnvloeden:
1. verkeerseducatie, voorlichting en bewustwordingscampagnes om weggebruikers goed uit te rusten om zich veilig in het verkeer te bewegen en ze bewust te maken van de eigen rol in het verkeer;
2. de aanpak van fysieke knelpunten en de realisatie van een zo veilig mogelijke infrastructuur en de toepassing van techniek om verkeersveiligheid te verbeteren;
3. handhaving bij overtreding van de verkeersregels (door de politie).

Doel is uiteindelijk nul verkeersdoden. Daarom: Brabant gaat voor Nul.

De rol van de provincie
De provincie is mede-financier van de 4 regionale mobiliteits programma’s (RMP’s) waar veel infra- en gedragsprojecten voor de fiets zijn opgenomen. De gemeentes in zo’n regio werken samen om een programma van projecten (en de prioriteit hiervan) op te stellen. Als de gemeentes het daarover met elkaar eens zijn, dan betaalt de provincie mee.

Zo betaalt de provincie mee aan ondermeer het Brabants Verkeersveiligheids Label voor basisscholen (BVL = Brabants Verkeersveiligheids Label, zie hier) en voor middelbare scholen (TotallyTraffic, zie hier).

Voor Snelfietsroutes kent de provincie een aparte bijdrage-regeling die met name voor kunstwerken veel hoger uitpakt. Maar dan moet er wel eerst een Bestuursovereenkomst zijn getekend. Bij een Snelfietsroute wordt ook een verkeersveiligheids-audit uitgevoerd.

——————————

Samen met de Fietsersbond
Begin 2021 is de provincie een pilot gestart om de verkeersveiligheid op fietspaden te “meten” en er een score op te plakken. Zie ook start pilot-inventarisatie-verkeersveiligheid-fietspaden. De provincie is mede-financier van de SPI, de safety-performance-index waarvan de 1e tranche (1000 kilometer fietspad) door vrijwilligers van de Fietsersbond is uitgevoerd.
De resultaten van beide acties geven een goed inzicht welke situaties het eerst, en hoe deze aangepakt moeten worden.