Project Meanderende Maas

Het project ligt langs de Maas tussen Lith en Ravenstein. De maatregelen betreffen dijkversterking, rivierverruiming en gebiedsontwikkeling incl. meer natuur met meer mogelijkheden voor fietsen en wandelen. De bestuurders hebben het projectplan op 9 juli 2024 definitief vastgelegd.

9 juli 2024: ontwerp project Meanderende Maas vastgesteld.
Het project omvat maatregelen voor dijkversterking, rivierverruiming en gebiedsontwikkeling (incl. fiets- en wandelpaden). Vorig jaar lagen de ontwerpbesluiten ter inzage. De ontvangen zienswijzen zijn beantwoord en hebben geleid tot gedeeltelijke wijzigingen in de plannen. Dit plan lag t/m 4 juli 2024 ter inzage en op de website staat alle informatie. Fietsersbond en Wandelnet hebben hierop niet meer gereageerd.
Zie hier het project Meanderende Maas.
De routes voor fietsers en wandelaars worden flink uitgebreid. Maar ons verzoek om fietsers en wandelaars (meer) te scheiden, is niet gehonoreerd. Ook is ons verzoek om een deel van de dijk bij Megen af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer -niet voor aanwonenden- afgewezen.
Bij Lithoijen (nu een vervelend knelpunt) wordt wel iets verbeterd maar nog niet volgens het eindplaatje zoals de Fietsersbond en Wandelnet dat voor ogen hadden.


 
17 april 2020: fiets- wandelknelpunt bij Lithoijen
Al jaren storen massa’s fietsers en wandelaars zich aan dit fiets- wandelknelpunt en lokale groeperingen proberen dit probleem op te lossen.
Maar er gloort hoop: realisatie is wellicht mogelijk binnen het MIRT project Meanderende Maas waarin Provincie Brabant / Gelderland, gemeente Oss en waterschap Aa en Maas samenwerken.
Vorig jaar is over dit knelpunt ingesproken en in maart 2020 een formele zienswijze ingediend op het IPSV (= interprovinciale structuurvisie) want een oplossing zit nu niet in het project ondanks mooie woorden over recreatief wandelen en fietsen. 9 April verscheen er een groot artikel hierover in het Brabants Dagblad (editie Oss).
Het draait uiteindelijk natuurlijk om de echte wil en het geld hiervoor.
Vanuit het project komen signalen om dit in een 2e fase te onderzoeken. Maar dat gaat wel erg lang, te lang duren…. Laten we er, ook vanuit de politiek, meer druk op zetten.

Categorieën