Direct naar inhoud
Provincie Noord-Brabant

Verkeersveiligheid

In april 2025 zijn de CBS ongevallen-cijfers van 2024 bekend gemaakt. Er vielen 675 verkeersdoden, en wederom veel fietsers, nl. 246.

Dat zijn bijna vijf fietsdoden in het verkeer per week. De Fietsersbond vindt: dit mag nooit normaal worden. Meer dan de helft van de slachtoffers kwam om door aanrijdingen met auto’s of vrachtverkeer. Minder snelheid = minder verkeersdoden. Met simpele ingrepen maken we het verkeer veiliger voor fietsers, voetgangers én omwonenden. Daarom roepen wij de overheid via een petitie op om in actie te komen voor meer fietsveiligheid met de volgende maatregelen:
 
30 km/u als standaard in de bebouwde kom. Alleen waar het echt veilig is, mag harder gereden worden. Denk aan wegen met vrijliggende fietspaden.
Slimme straatinrichting met drempels, duidelijke markeringen en voorrang voor fietsers.
Strenge handhaving, ook in 30 km/u-zones, met meer flitspalen.
 
Teken nu ook de petitie voor een verbetering van de fietsveiligheid in Nederland. Hoe meer mensen de petitie tekenen, hoe meer druk we kunnen uitoefenen op de overheid om nú in actie te komen en het aantal dodelijke verkeersslachtoffers drastisch terug te dringen.

——————————————————————————————–

In onze provincie kwamen vorig jaar 114 mensen om het leven, 6 minder dan in 2023 en 27 minder dan in 2022. “We maken stappen, maar nog steeds ligt het aantal doden in ons verkeer natuurlijk veel te hoog”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders (mobiliteit). “114 doden betekent dat er gemiddeld om de drie dagen iemand niet meer thuiskomt. Dat zijn trieste cijfers. Iedere Brabander die niet meer thuiskomt is er één te veel.”
Van deze 114 doden waren er 41 fietsers en ook 41 automobilisten.

Het landelijk aantal van 246 fietsers zijn er 24 minder dan in 2023, maar nog steeds fors meer dan in de 25 jaar ervoor (toen rond de 200 fietsers).
De laatste 5 jaar kwam gemiddeld 42 procent om het leven door een aanrijding met een personen- of bestelauto. Daarnaast verongelukte 31 procent zonder botsing met een andere verkeersdeelnemer of een vast object, zoals een paaltje. Ze kwamen bijvoorbeeld ongelukkig ten val (een eenzijdig ongeluk). Van de fietsers die in 2024 omkwamen reed minimaal 44 procent op een e-bike.

Ter aanvulling: in 2024 hadden 220 inzittenden van een personenauto een dodelijk ongeluk. Er kwamen 30 mensen om door een ongeval met een bromfiets, brom- of snorscooter. Daarnaast stierven er 59 voetgangers, 57 mensen in een scootmobiel, 56 motorrijders en zes inzittenden van een bestel- of vrachtauto.

De meeste dodelijke verkeersslachtoffers zijn ouderen boven de 80 jaar. In totaal kwamen 159 mensen van deze leeftijdsgroep in het verkeer om het leven. Daarna volgen de 70- tot 80-jarigen, binnen deze leeftijdscategorie stierven 115 mensen in het verkeer. Vijfentwintig jaar geleden waren de meeste slachtoffers nog jonger dan 30 jaar. Verkeersslachtoffers van 60 jaar of ouder overlijden relatief vaak door een fietsongeval, terwijl slachtoffers jonger dan 60 jaar naar verhouding vaker omkomen bij een auto-ongeluk.

——————————————————————————————–

In 2023 kwamen 270 fietsers om het leven; dit aantal is schrikbarend hoog en de trend is verontrustend, ondanks de lichte daling ten opzichte van het dieptepunt van 290 fietsdoden in 2022.

“Dit is onacceptabel, elk slachtoffer is er één teveel!,” zegt Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond. “Er is dringend actie nodig om de veiligheid van fietsers te waarborgen en het aantal fietsslachtoffers terug te dringen.”

Van het aantal fietsdoden kwam 49 procent om door een aanrijding met een personen- of bestelauto, vrachtwagen of bus. Voor het vierde jaar op rij kwamen fors meer fietsers dan inzittenden van personenauto’s om in het verkeer (270 om 194). “Auto’s worden steeds veiliger voor inzittenden, maar niet voor andere verkeersdeelnemers,” aldus van Garderen. Opvallend is ook de stijging van een botsing met een vast object (van 7 in 2022 naar 17 in 2023). “Veilige en goed onderhouden fietspaden zonder obstakels zoals paaltjes kunnen veel ernstige ongelukken bij fietsers voorkomen.
 
In Noord-Brabant vielen in 2023 120 doden in het verkeer. Dat is lager dan in 2022, toen er 141 dodelijke slachtoffers te betreuren waren.
 
De Fietsersbond heeft op een rijtje gezet wat belangrijke verbeteringen aan de fiets-infrastructuur zijn: zie dit landelijk artikel.

Fietsen is gezond, vaak ook leuk maar alleen als het veilig gebeurt. Daar hebben we zelf uiteraard ook een rol in. De provincie geeft er ook ruim aandacht aan, oa. via de website Brabant gaat voor de Nul.

De Fietsersbond geeft 10 tips om zelf veilig te fietsen

1. Laat duidelijk zien wat je van plan bent.
Geef richting aan.
Verminder op tijd je snelheid bij het naderen van een kruispunt, driesprong of zebrapad.
Maak een gebaar als je iemand voorrang gaat verlenen en als je voorrang accepteert.

2. Zoek oogcontact.
Door aan te geven dat je elkaar ziet zorg je voor veiligheid.

3. Geef elkaar de ruimte.
Zet je fiets (of auto) niet hinderlijk op fietspad of trottoir.
Houd voldoende afstand als je een ander passeert.

4. Houd rekening met elkaar en elkaars snelheden, mogelijkheden en beperkingen.
Niet iedereen is even mobiel of snel. Iemand op een racefiets of een e-bike heeft een andere snelheid dan iemand op een kinderfiets. Wees je bewust van dit snelheidsverschil en word niet boos als iemand niet snel genoeg aan de kant gaat.

5. Denk aan anderen als je iets gaat doen.
– Kijk over je schouder voor je inhaalt.
– Bel zachtjes als je een andere fietser gaat passeren.
– Stel het gebruik van je mobiele telefoon uit tot je stilstaat. Slingeren en niet goed uitkijken is ook voor anderen gevaarlijk en hinderlijk.

6. Fiets niet te dicht langs de rand van de weg.
Rechts houden is belangrijk, maar te dicht op de rand van de weg fietsen is gevaarlijk. Het kan zorgen voor lelijke valpartijen.

7. Naast elkaar? Alleen als het kan!
Naast elkaar fietsen is erg gezellig, maar houd rekening met andere verkeersdeelnemers. Zowel tegenliggers als mensen die je willen passeren. Soms is er te weinig ruimte om naast elkaar te fietsen. Beknibbel dan niet op de afstand, maar ga achter elkaar fietsen.

8. Voorkom haast en stress.
Haastige fietsers maken vaker brokken. Ga op tijd van huis en kom veilig aan!

9. Denk aan de dode hoek.
Zeker bij vrachtwagens kan de dode hoek letterlijk dodelijk zijn. Neem geen risico: haal ze niet rechts in en stop niet naast maar liever achter een vrachtwagen.

10. Fiets verlicht.
Het kost maar een paar euro, maar de investering in een paar goede fietslampjes heb je er snel uit. Je wordt beter gezien door auto’s én fietsers. De boete voor zonder licht fietsen kost € 55,=


Ongevallencijfers over 2022
Er kwamen 291 fietsers om het leven in het verkeer. Dat waren er 84 meer van het jaar ervoor. In maar liefst 71% van de gevallen ging het om een aanrijding met een gemotoriseerd voertuig. Daar moeten we iets aan doen. En dat kan ook.


Hoeveel verkeersslachtoffers vallen er onder fietsers?

In 2021 vielen er in Nederland 207 doden onder fietsers. Dit is ongeveer 36% van het totaal aantal verkeersdoden. Bij deze cijfers gaat het om alle slachtoffers die als fietser worden geregistreerd, dus inclusief gebruikers van elektrische fietsen, bakfietsen, racefietsen, enzovoort. Het aandeel doden onder elektrische fietsers neemt toe; van minimaal 28% in 2017 tot minimaal 39% in 2021. Omdat het gebruik van een elektrische fiets niet altijd geregistreerd wordt bij een ongeval, is dit een ondergrens.

In 2020 was 68% van de in Nederland door het ziekenhuis geregistreerde ernstig verkeersgewonden een fietser. Het merendeel (83%) van deze fietsslachtoffers raakte ernstig gewond bij een ongeval zonder betrokkenheid van een motorvoertuig; dit zijn fietsers die vallen, of die botsen met een obstakel (bijvoorbeeld een paaltje) of een andere fietser of voetganger (zie ook de vraag Waar, wanneer en hoe vallen de meeste fietsslachtoffers?). Iets meer dan de helft (53%) van de ernstig gewonde fietsslachtoffers was 60 jaar of ouder.
Het risico om als fietser in het verkeer te overlijden is de laatste tien jaar nauwelijks gedaald.