Onderhoud recreatieve fietspaden

30 jan. 2024: Budget Staatsbosbeheer ontoereikend voor beheer fiets- en wandelpaden
Staatsbosbeheer (SBB) heeft ook in Noord-Brabant een aantal natuurterreinen in beheer. Al langer aanhoudende bezuinigingen zorgen ervoor dat er her en der sprake is van veel achterstallig onderhoud. Soms zoveel dat deze wegbeheerder zich genoodzaakt ziet paden te gaan afsluiten zoals rond Dorst (bij Breda) is gebeurd.
De Fietsersbond roept provincie en gemeentes op in te grijpen: immers, wat is natuur als het ontoegankelijk wordt gemaakt ?
De ANWB heeft al aan de bel getrokken, zie dit artikel.


Aanpak fietspad door de Malpie
In november 2021 zijn de eerste werken aan het fietspad verricht. Toen is over het grootste gedeelte van het traject een nieuwe asfaltlaag aangebracht. Helaas is het pad niet verbreed naar 2½ meter wat voor zo’n pad toch echt wel de minimum maat is. In juni 2022 zijn er nog verschillende reparaties uitgevoerd, vooral in het gebied ter hoogte van het Groot Malpieven. Aansluitend is over het gehele stuk vanaf de Venbergse Molen in Valkenswaard tot aan de Dorpsstraat in Borkel en Schaft het oppervlak opnieuw behandeld. Het kreeg een extra natuurlijke bovenlaag. Geen gitzwart asfalt maar een oppervlak met bitumen met daarover heen steenslag. Qua kleur past dat beter bij de omgeving. En met name voor reptielen minder aantrekkelijk. Een aanpassing omwille van de ligging in kwetsbare natuur.
Deze speciale behandeling is eerder toegepast onder meer op het fietspad van en naar Lage Heide in Dommelen Zuid tussen de Kromstraat en Het Broek.

Pickensteeg / Runsvoort
Vlak voor de opheffing van de gemeente Haaren/Helvoirt zijn op verzoek van de Fietsersbond eind 2020 nog twee fietspaden aangelegd: de Pickensteeg tussen de knooppunten 28 en 29, en de Runsvoort tussen het verplaatste knooppunt 76 en punt 77.
Beide fietspaden van zo’n 500 meter bestaan uit een smalle milieu-vriendelijke half-verharde fietsstrook. Die verharding is wel oké maar het had wel breder gemogen hoewel er op beide paden (nog) niet druk gefietst wordt.
Esschebaan - Pickensteeg
Esschebaan; Pickensteeg, 18 mei 2022