Fietsersbond analyseerde alle verkiezingsprogramma’s

GroenLinks beste Brabantse fietspartij

Programma’s scoren onder landelijk gemiddelde

PS2-noord-brabant

GroenLinks beste fietspartij van Noord-Brabant

GroenLinks heeft van alle deelnemende partijen aan de provinciale verkiezingen in Noord-Brabant de beste plannen voor de fiets. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Fietsersbond. GroenLinks wordt op korte afstand gevolgd door SP en D66. Lokaal Brabant, Denk, Ouderenappèl / Hart voor Brabant en Forum voor Democratie hebben niets tot weinig over de fiets te melden.

De verkiezingsprogramma’s scoren enigzins onder het landelijk gemiddelde. Geen van de partijen weet het predikaat ‘Uitstekend’ te behalen. GroenLinks scoort onder meer met continuering van het programma Fiets in de Versnelling, voor zowel de woon-werkfietser als de recreatieve fietser.

Belangrijke rol
Hoewel het meeste fietsbeleid door gemeenten gemaakt wordt, zijn de provinciale verkiezingen niet onbelangrijk voor de fietser. “Fietspaden houden niet op bij de gemeentegrens, ” aldus Aad Smid van de Fietsersbond. “Ook de provincie heeft een belangrijke rol in het stimuleren van fietsen, onder meer door het aanleggen van snelfietsroutes. En ze heeft er ook het budget voor! Fietsvriendelijke partijen kunnen dan ook een wereld van verschil maken. ”

Geen stemadvies
Smid benadrukt dat de Fietsersbond geen stemadvies geeft. “Je maakt je keuze natuurlijk niet alleen op basis van het fietsbeleid, maar het is volgens ons wel een belangrijke factor om rekening mee te houden. Goed fietsbeleid houdt de provincie leefbaar, gezond, groen én bereikbaar.”

Voor de inventarisatie werden alle beschikbare verkiezingsprogramma’s beoordeeld op onder meer budget, ambitie, snelfietsroutes, fietsvoorzieningen bij OV-knooppunten, recreatief fietsen en verkeersveiligheid.

Categorieën