feestelijke opening was 9 juli 2021

Snelfietsroute Waalwijk – Tilburg F261 geopend

De F261 is ruim 16 kilometer lang en heeft € 22 miljoen gekost. De provincie betaalde € 13 mio, de 3 gemeenten de rest.

F261-bewegw

De snelfietsroute F261 is officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde met een karavaan die vanuit Waalwijk via Loon op Zand naar Tilburg is gefietst. Daarmee is de F261 opgenomen in het Brabantse snelfietsroutenetwerk dat steeds meer steden en dorpen in de provincie verbindt.

Wethouder Ronald Bakker meldde dat de gemeente enorm blij is met deze snelfietsroute. “Het maakt het weer een stukje makkelijker om de auto te laten staan en de fiets te pakken. Daar komt bij dat onze bedrijventerreinen niet goed bereikbaar zijn met het OV en bermen vol auto’s zien we liever niet. Als gemeente moeten we helpen om fietsen aantrekkelijker te maken. Daarnaast is fietsen natuurlijk ook gewoon een stuk gezonder.”

Bakker werd vergezeld door de Sjees Fietskaravaan: een bont gezelschap van fietsers, die op hun tandems, e-bikes, stads-, bak-, OV-, en wielrenfietsen de route aflegden. De karavaan stond symbool voor het gegeven dat de F261, en alle andere snelfietsroutes, er voor iedereen zijn. Wethouder Gerard Bruijniks (Loon op Zand) sloot onderweg aan terwijl gedeputeerde Christophe van der Maat het gezelschap in Loon op Zand opwachtte voor de officiële openingshandeling.

Gedeputeerde Van der Maat: nu deze route tussen Tilburg en Waalwijk open is, gaan we verder in gesprek met de grote werkgevers langs de route. Zij moeten hun personeel stimuleren om de fiets te pakken in plaats van de auto. Met bijvoorbeeld de Efteling en het Elisabeth -TweeSteden Ziekenhuis zijn we daar al volop mee bezig.

Ook wethouder Bruijniks is zeer te spreken over de Snelfietsroute. “Het is een mooie verrijking voor de fietsmobiliteit in onze gemeente en regio, want fietsen is duurzaam en gezond. Ik ben blij dat ook bedrijven in Loon op Zand hier enthousiast over zijn en fietsgebruik stimuleren bij hun werknemers. Fietsen wordt zo nog aantrekkelijker voor allerlei bestemmingen binnen en buiten onze gemeente. Dus ga je op pad, pak de fiets.”

Na de openingshandeling fietste de karavaan verder over de F261 naar Tilburg. “Onze stad staat bekend om de goede fietsverbindingen binnen onze gemeente”, zegt wethouder Rik Grashoff. “Daaraan geven we nu een hedendaags, comfortabel en veilig vervolg binnen onze provincie, met Tilburg als het hart van meerdere snelfietsroutes. Met deze routes, te beginnen met deze tussen Waalwijk en Tilburg, wordt onze stad nog beter bereikbaar per fiets. Een mijlpaal waar we trots op zijn en die tot stand komt dankzij de goede samenwerking.”

Op 22 november 2017 ondertekenden de betrokken bestuurders van de provincie en de gemeenten officieel de bestuursovereenkomst zodat de aanleg in 2018 kan starten.
De bestuursovereenkomst werd ondertekend door gedeputeerde Christophe van der Maat en de wethouders Gerard Bruijniks Loon op Zand), Mario Jacobs (Tilburg) en Jan van Groos (Waalwijk). Daarin staan afspraken over het tracé, de realisatie en de kostenverdeling. De F261 moet uiterlijk in 2020 gereed zijn.

De F261 krijgt een betere herkenbaarheid en informatievoorziening: de bewegwijzering is speciaal voor het snelfietsroutenetwerk in Noord-Brabant ontwikkeld en wordt als eerste hier toegepast. Want wat tot nu toe ontbrak, was een eigen en herkenbaar design voor snelfietsroutes. Er is nu een plan voor de herkenbaarheid gepresenteerd: een design met herkenbare markering en informatie op het asfalt en uiteraard bewegwijzering.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *