Fietsersbond en ROB zetten in op betere fietsvoorzieningen bij bushaltes

Onderzoek ROB en Fietsersbond

De Fietsersbond en het Reizigersoverleg Brabant (ROB) zien kansen in het verbeteren van met name het toezicht op, het veiligheidsgevoel bij en de ruimte voor de fietsenstalling bij haltes. Hierbij baseren zij zich op onderzoek in het najaar 2022 onder reizigers via het OV Reizigerspanel-Brabant.

Fietsersbond en ROB zetten in op fietsvoorzieningen bij bushaltes

Het onderzoek wijst uit dat 31% van deze reizigers bereid is verder te fietsen naar een halte als fietsvoorzieningen verbeteren. En 30% is hier misschien toe bereid. Dit laatste is afhankelijk van de extra fietsafstand. Ongeveer dezelfde bereidheid is er als het gaat om het vaker fietsen. Van de reizigers die nog niet fietsen naar een halte is 22% (misschien) bereid dit wel te doen als fietsvoorzieningen verbeteren.

Belangrijkste voorzieningen
De (onderzochte) belangrijkste verbeteringen van voorzieningen waardoor men de fiets (vaker) zou gaan gebruiken zijn het toezicht, het veiligheidsgevoel bij en de ruimte voor de fietsenstalling bij de bushalte (fietsenstallingen). Reizigers vinden met name het toezicht over het algemeen slecht geregeld. Terwijl respectievelijk 49% en 45% van de fietsers en niet-fietsers de fiets (vaker) zou gebruiken bij bijvoorbeeld beter cameratoezicht. Gemiddeld beoordelen reizigers het gebruik van de fiets als voor- of natransport met een 7,5. 

Rol fiets bij gestrekte lijnen
De Fietsersbond en Reizigersoverleg Brabant initieerden dit onderzoek met het oog op het steeds vaker strekken van buslijnen. Het strekken brengt voor reizigers een kortere, frequentere, goedkopere en meer punctuele busreis met zich mee, maar ook een grotere rol voor de fiets als voor- en natransport. Van de mensen die al naar een halte fietsen, is 58% (misschien) bereid om verder te fietsen om te profiteren van de voordelen van een gestrekte buslijn. Van de niet-fietsers is 39% hierdoor (misschien) bereid om te gaan fietsen.

Acties Fietsersbond en Reizigersoverleg Brabant
Momenteel delen de Fietsersbond en Reizigersoverleg Brabant de uitkomsten met diverse organisaties in hun werkveld. Hierbij wordt gekeken naar eventuele verbeteringen (toepassingen) bij bijvoorbeeld knooppunten en haltes van gestrekte buslijnen.
 

Het volledige rapport met de uitkomsten vindt u in dit document.

Het ROB heeft ook een factsheet gemaakt: bus- en fiets onderzoek. let op, het is een document van 15 Mb. Laden duurt dus iets langer.

U kunt aanvullende vragen stellen bij het Reizigersoverleg Brabant, [email protected] .
De ROB-website vindt u via www.reizigersoverlegbrabant.nl

Categorieën