VeiligheidNL wil verbod jongeren op fatbike na ‘explosieve toename’ ongevallen

Verbod fatbiker onder 16 jaar ?

Bron: www.mobiliteit.nl

Het aantal fietsers dat op de spoedeisende hulp belandt na een ongeval met een fatbike stijgt explosief. Als de trend doorzet, is het aantal geregistreerde gewonden in twee jaar tijd veertien keer zo hoog als nu. In de eerste vier maanden van dit jaar waren er alleen al 33 incidenten. VeiligheidNL, een kenniscentrum voor letselpreventie, pleit voor een verbod van de fatbike voor kinderen onder de 16 jaar. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kondigde onlangs al een verbod op opgevoerde fatbikes aan.

VeiligheidNL verzamelde data bij veertien van de 83 Spoedeisende Hulp-afdelingen (SEH) in Nederland. Alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar werden er meer dan dertig ongevallen met fatbikes genoteerd. Waar in 2022 nog zeven fatbikebestuurders op de spoedeisende hulp belandden, waren dat er vorig jaar al 59.

Vorig jaar raakten ook twaalf andere personen gewond bij een ongeval waarbij een fatbike betrokken was. Dat waren er in de eerste vier maanden van dit jaar tien. Volgens VeiligheidNL zijn de cijfers slechts “het topje van de ijsberg”.

Fatbikes mogen niet harder rijden dan 25 kilometer per uur, maar ze worden regelmatig opgevoerd waardoor ze snelheden kunnen halen tot wel vijftig km/u.
Demissionair minister Mark Harbers (IenW) kondigde op 29 maart een “breed aanvalsplan” aan waarmee opgevoerde elektrische fietsen en fatbikes moeten worden bestreden. Nu is het al niet toegestaan om op een opgevoerde fiets de openbare weg op te gaan, maar eind dit jaar wordt ook het bezit en gebruik van opvoersetjes verboden.

“Het lijkt tegenwoordig wel alsof iedereen een gevaarlijke ervaring heeft gehad met een opgevoerde elektrische fiets”, zei de minister daarover. “Niet voor niks is het voor deze voertuigen verboden om trapondersteuning te hebben boven de 25 km/u. Helaas zie ik dat dit verbod nog regelmatig wordt overtreden.”

Categorieën