Fietsersbond voert in Brabant de SPI uit

De provincie wil meer inzicht in de veiligheid van de fietsinfrastructuur in Brabant. Daarvoor werkt Brabant samen met de Fietsersbond. Vrijwilligers van de Fietsersbond gaan de Brabantse fietspaden scoren op een aantal veiligheidskenmerken die tezamen de SPI: safety performance index vormen.

De ongevallencijfers van afgelopen jaren laten zien dat er nog een flinke weg te gaan is om fietsen in Brabant veiliger te maken. Begin dit jaar is het Brabants VerkeersVeiligheids Plan (BVVP 2020-2024) vastgesteld. Daarin veel aandacht om de infrastructuur veiliger te maken, te beginnen bij de niet-recreatieve fietspaden. Maar dan moet je wel weten wat en waar het onveilig is en hierbij komt de Fietsersbond om de hoek kijken.
Dat aanpak van de infrastructuur helpt, is onlangs aangetoond via het onderzoek door Guus van Weelderen.

Vrijwilligers worden getraind in het vastleggen van de wegsituaties aan de hand van 17 veiligheidskenmerken.
Op 1 september 2020 is een team gestart met inventariseren van de eerste 1000 kilometer. Het gaat om fietspaden in de gemeenten Bergeijk, Bergen op Zoom, Eersel, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Oisterwijk, Oss, Tilburg, Veldhoven, Vught en Woensdrecht. Als de aanpak succesvol is, worden volgend jaar de andere gemeenten ook geïnventariseerd.

We vragen nog extra vrijwilligers. Aanmelden kan via vrijwilliger worden.