29 juli 2024

Extra budget voor Snelfietsroutes rond Eindhoven

Uit Korte Termijn Maatregelenpakket “Brainport Eindhoven”

De provincie Noord-Brabant draagt als partner mede bij aan de 51 miljoen euro voor de aanleg van vijf snelle fietsverbindingen rondom Eindhoven. Dit is mogelijk dankzij budget voor kortetermijnmaatregelen om de Brainport beter bereikbaar te maken. In totaal komt er 50 kilometer aan snelfietsroutes bij, met drie nieuwe fietsbruggen en vier nieuwe fietsonderdoorgangen.

beoogd netwerk van SFR

Twee van de vijf routes verbinden Eindhoven en Best, de F2 en de Pendelroutes. Verder komen er snelfietsroutes tussen Eindhoven en Oirschot, in Veldhoven en tussen Tilburg en Lieshout (F58). Rond het Wilhelminakanaal in Best vindt de meest ingrijpende aanpassing aan de infrastructuur plaats, met drie fietstunnels onder autowegen en een fietsbrug over het water.

Uit eerder onderzoek van de provincie Noord-Brabant bleek dat de reeds aangelegde snelfietsroutes het fietsen in de provincie effectief stimuleert. Twintig procent van de gebruikers legde voorheen hetzelfde traject af met de auto of het ov en 35% zei meer te fietsen dan voor de komst van de snelfietsroute.
“Die uitkomsten zijn een geweldige motivatie om op deze voet verder te gaan”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders. “Nu ons netwerk zo snel groeit, wordt het voor nog meer Brabanders aantrekkelijk om met de fiets te reizen. Zo is de fiets cruciaal om onze provincie ook in de toekomst bereikbaar te houden.”
Overigens behoeft deze reactie wel een kanttekening: het totaal budget is naar verwachting € 1800 mio; veruit het grootste deel gaat (als “stikstof” dat niet tegenhoudt) naar auto-asfalt.

Nog deze zomer tekenen de provincie en de tien betrokken gemeenten de bestuursovereenkomsten voor de aanleg van de vijf snelfietsroutes. Op één locatie is het werk al begonnen, in de loop van 2025 zou men met alle routes aan de slag moeten zijn.


 
29 oktober 2018
Gedeputeerde Staten heeft besloten om € 24,6 mio extra vrij te maken voor meer Brabantse snelfietsroutes. Er zijn inmiddels voor 5 routes bestuursovereenkomsten (bijna) getekend en daarmee is het oorspronkelijke budget van circa € 35 mio vergeven. Het doel is om vanaf 2020 met dit bedrag nog eens 4 routes te gaan mee-financieren.


 
23 mei 2017
Het zat al veel langer in de pen maar nu is het dan eindelijk officiëel: de provincie heeft € 35,6 miljoen beschikbaar voor de subsidieverlening aan gemeenten met concrete en uitgewerkte plannen voor een snelfietsroute. Gedeputeerde Staten hebben de afspraken over subsidiëring van deze projecten formeel op 23 mei vastgelegd. Naast geld gaat het ook over planning, regie op realisatie (kwaliteit van de routes), werkgevers-benadering en risico’s. Het doel van de provincie is om voor 2020 vijf routes te realiseren en te starten met vier andere routes. Met een netwerk van snelfietsroutes wil de provincie weggebruikers faciliteren om ook voor langere afstanden de fiets te gebruiken op weg naar werk en school om op deze manier files te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *