Fietsverlichting: AAN

10-12-2022, bron: Nieuws Fietsberaad
VVN organiseerde een eerste Nationale Fietslichtteldag: bijna 30% heeft géén of geen volledige fietsverlichting.
Het SWOV publiceerde eerder cijfers uit december 2021/januari 2022. In totaal van 14.554 fietsers werd toen de lichtvoering geregistreerd. Van deze fietsers voerde 78% voor- en achterlicht.
VVN gebruikte voor het eerst in speciale app: van 5.601 fietsers is de verlichting geteld. 71% had zowel voorlicht als achterlicht aan. Meer info via de site van VVN.

AAN fietsverlichtingscampagne
Nu we in deze tijd van het jaar weer in het donker van huis gaan en in het donker terugkeren, is het extra belangrijk om onze fietsverlichting op orde te hebben. Zet je je fietslampjes in donkere lichtomstandigheden aan, dan is de kans dat je betrokken raakt bij een ongeval 20% kleiner. Dat is nogal een verschil!

Wat moet je doen om goed gezien te worden door andere weggebruikers? Het antwoord hierop is vrij simpel: zorg voor een goed werkend voor- en achterlicht en reflectoren op de juiste plekken.

= Geel of wit licht voor, rood licht achter.
= Lichten moeten recht voor- of achteruit schijnen zonder dat er iets overheen hangt.
= Losse lampjes mogen wel, als ze zichtbaar geplaatst zijn op het stuur, (rug)tas, borst of rug.
= Reflectie: rode reflector op de achterkant van je fiets, gele reflectoren per trapper en witte of gele reflectoren op velgen of banden.

De campagne ‘AAN in het donker’ van komveiligthuis.nl is er om fietsers erop te wijzen wat het belang is van goede verlichting. Niet alleen voor jezelf, maar vooral zodat je goed zichtbaar bent voor andere verkeersdeelnemers.