Fietsersbond: ook instemming met definitieve inrichting

Van Berckelstraat autovrij

Coronacrisis gaf het laatste zetje voor auto-afsluiting

IMG-20200803-WA0021

Fietsersbond tevreden met definitief ontwerp
“De beste optie”, aldus voorzitter Peter van Doremalen. “”Zeker als je weet dat er scenario’s op tafel lagen waarbij de auto tóch over de Van Berckelstraat mocht gaan. En dat was nou juist niet de bedoeling.”
Het definitieve ontwerp geeft veel meer duidelijkheid voor de fietser.

Kanttekeningen
Maar de lokale afdeling plaatst ook een paar kanttekeningen. De belangrijkste: er moet camera-toezicht komen, de enige manier om te handhaven dat er toch geen auto’s door de Van Berckelstraat gaan rijden. En we zijn benieuwd hoe het gaat met de bussen. Blijven zij daadwerkelijk achter de fietsers?

Inrichting
De Van Berckelstraat wordt een fietsstraat mét een middenstrook die loopt van de brug over de Aa tot óver de Kasterensbrug over de Zuid-Willemsvaart. De fietsstraat wordt tot over de Kasterensbrug doorgetrokken en zo ook ingericht. Auto’s en vrachtverkeer mogen niet meer over deze brug mogen. Alleen de bus is te gast in de Van Berckelstraat, zoals nu ook al het geval is.
De groene heggetjes maken het vriendelijk. De kruising bij de brug over de Aa is waarschijnlijk duidelijk en overzichtelijk genoeg. De doorgaande fietser behoudt de voorrang op het afslaande en kruisende autoverkeer.
Op de tijdelijke opstelling was er de afgelopen maanden veel kritiek; de klappaaltjes werden door bussen al snel kapot gereden.

Afsluiting autoverkeer op 3 augustus 2020
Op 3 augustus heeft de gemeente ‘s-Hertogenbosch de Van Berckelstraat voor autoverkeer afgesloten. Het betreft nu nog een tijdelijke inrichting; over een half jaar wordt de definitieve inrichting bepaald. De Fietsersbond heeft bijna 30 jaar lang hiervoor geijverd; deze straat maakt immers onderdeel uit van de belangrijkste fietsverbinding (radiaal noord) van de stad. In de Van Breckelstraat was er veel te weinig ruimte voor de fietsers. De Corona-crisis heeft het laatste zetje gegeven om dit besluit te nemen.

Categorieën